Porgand
Porgand on üks tähtis tegelane meie söögilaual – toetab silmanägemist. Porgandi sortide aretustöö on jõudnud väga jõudsalt edasi viimastel aastatel või no poliitiliselt korrektselt öeldes: pikaajalise aretustöö tulemusena on jõudnud meie lauale väga värvikas seltskond porgandeid.
Täna leidub värvivalikus klassikalisele oranžile punast, valget, kollast ja erinevaid tumedaid sorte. Punane on neist viimane värv mis valikusse jõudnud. Värviliste sortide juures peab meeles pidama, et lillad värvid annavad keetmisel värvi ja koorimisel on ka sõrmed lillad. Aga muidu maitselt on neid magusamaid ja vähem magusaid.
Kuju poolest on ka erinevaid sorte – on ümara otsaga (Nantes-tüüpi), terava otsaga (Berlicum-tüüpi), on sellised lühemad nn Chantenay tüüpi.
Kasvatamisel tuleb meeles pidada, et porgand ei armasta happelist mulda. Jah, on olemas spetsiaalsed tootmissordid mis sobivad turbamullale. Ja teate nii sirgeid ja ühtlaseid porgandeid kui turbas kasvavad ei saa ühelgi teisel mullal.
Üldiselt armastab porgand kergemaid muldi. Külvata võib porgandit juba aprillis, tema seeme ei karda jahedat. Ja kui porgandikülv kohe ei tärka, siis kannatust, vahel on aprillis külvatud seemned idanenud alles juulis. Porgandiseeme vajab idanemiseks pidevat niiskust.
Kuvatakse kõik 24 tulemust




















